Op de Zuiderhoeve worden al ruim 150 jaar uien, aardappels, tarwe en suikerbieten verbouwd, met af en toe een uitstapje naar gewassen als vlas en mosterd. De boerderij is te klein om er een volwaardig gezinsinkomen mee te verdienen. Vandaar dat Jan en Jo Aarnoutse, de ouders van de huidige boer Sjaak, al in 1973 begonnen met aanvullende toeristische activiteiten.

 

Authentiek

De Zuiderhoeve is één van de weinige authentieke Walcherse boerderijen die de tijd (en het wassende water in 1944) hebben weerstaan. Het karakteristieke woonhuis met de groen-witte luiken is nagenoeg vierkant. Het schilddak is bedekt met grijze pannen, de gevels zijn opgetrokken uit baksteen met wisselende voegen, met een brede witte lijstgevel bovenaan. Tussen de vensters zitten gevelankers. Op een ingemetselde steen boven de voordeur staat: ‘Eerste steen gelegd door A. Verhage – 1893’. Veel meer informatie over de ontstaansgeschiedenis van de boerderij is te vinden op koudekerke.info.

 

Bliksem

De schuur uit 1857 had oorspronkelijk een zadeldak. Het huidige dak heeft rode Hollandse pannen, bewerkte windveren en een makelaar. De gevels zijn van zwart geteerd hout met groene deuren. Hoewel hij inmiddels flink is aangetast door houtworm en de tand des tijds, is dit in feite de ‘nieuwe schuur’. De oude schuur brandde namelijk in 1857 af na blikseminslag. De hele inhoud ging verloren, waaronder ook de geit. De brandweer van Koudekerke, Biggekerke en Vlissingen probeerden de schade beperkt te houden, maar helaas: het gebrek aan bluswater speelde hen parten.

Boerenzwaluwen

In de schuur broedt al vele jaren een koppeltje kerkuilen. Boerenzwaluwen maken gebruik van de invliegopeningen in de schuur, verschillende soorten mezen wonen in de nestkasten rondom, en onder het pannendak nestelen kolonies mussen en spreeuwen. Met de restauratie van de ‘oude nieuwe schuur’ is in 2008 een start gemaakt. 

De boerderij was last modified: december 31st, 2023 by Wanne Aarnoutse