31 december 2016 SuperAdmin 0 Comments

De tuin van Zeeland

Walcheren wordt wel ‘de tuin van Zeeland’ genoemd. Vóór de inundatie in 1944 was er vooral kleinschalig landschap: weilanden en kleine akkers werden gescheiden door meidoornhagen. Hoewel we inmiddels twee ruilverkavelingen verder zijn (1953 en 2004), met grotere akkers, blijft Walcheren een gebied met een relatief ‘intiem’ karakter. Het schiereiland wordt doorkruist door slingerende B-wegen, omzoomd door bomen en groen: prima fiets- en skeelerroutes!

Middelburg en Vlissingen

De hoge toren van de Lange Jan (98 meter) in Middelburg is bijna overal op het eiland te zien. Die toren kun je beklimmen, met enige inspanning uiteraard; de beloning is een adembenemend uitzicht op Walcheren, de Westerschelde en de Noordzee.

Bij helder weer kun je Engeland en België ook zien liggen. Onderaan de Lange Jan bevindt zich het Zeeuws Museum, dat onlangs grondig werd gemoderniseerd. Zeer de moeite waard. Dat geldt trouwens voor het hele centrum van Middelburg, met de eeuwenoude huisjes en kronkelige straatjes. Vlissingen, een stad met een heel ander karakter, ligt een kilometer of zeven verderop. Daar is de boulevard langs de zee een echte trekpleister (zeker als het hard waait!), plus het overdekte winkelcentrum. In beide steden zijn bioscopen, musea en theaters.

Zon, zee en strand

En dan zouden we bijna het strand en de zee vergeten, zo onlosmakelijk zijn die verbonden met dit Zeeuwse schiereiland. Brede witte zandstranden met mooie duinen – behalve bij Westkapelle, op het meest westelijke puntje van Walcheren, waar in 1944 de duinen werden gebombardeerd door de geallieerden, om de Duitse bezetters aan te sporen te vertrekken. Daar ligt nu een stevige dijk. Door en over de duinen ligt een prachtig wandelpad, dat beurtelings uitzicht biedt op zee en op het binnenland. Op de stranden rondom het eiland staan tientallen strandpaviljoens, waar je prima een hapje kunt eten – binnen of buiten. Het strand van Dishoek ligt het dichtst bij Boerderijcamping Zuiderhoeve, met strandpaviljoen Kaapduin. O ja: wist u dat Koudekerke gemiddeld de meeste zonuren van Nederland heeft?  Veel meer informatie over Koudekerke vind u hier.

 

 

 

Walcheren, de tuin van Zeeland was last modified: januari 1st, 2017 by SuperAdmin